tisdag 12 juni 2012

Nej tack, jag åt nyss! - Anna-Lena Brundin

Bokens baksidestext:

Nej tack, jag åt nyss! är en berättelse om vänskap, om att flytta hemifrån och om att vara ung och inte veta vad man vill eller vem man vill vara.

Anna-Lena bor i Lund, det är sommar och hon är tjugo år. Nu ska hon bara bli smal, sen kan livet sätta igång på allvar. Under tiden hetsäter hon halvtinade bullar ur föräldrarnas frysbox.

Hon träffar Jan och blir störtkär men vet aldrig vad hon ska säga och säger därför ingenting. Hon flyttar till en egen lägenhet för att kunna ha ett tomt skafferi och börjar röka för att förbränna kalorier. Hon planerar sin Totalföreställning som ska slå världen (och i synnerhet Jan) med häpnad. När hon blir bästis med anorektikern Boel består deras diet i princip av hårdkokta ägg, svart kaffe och djupa halsbloss.

Dråpliga formuleringar och självironi gör denna debutroman till en mycket läsvärd, roande och oroande berättelse. Ätstörningar är ett av bokens motiv men den innehåller mycket mer - den är ett generationsporträtt och en tidsbild. En flyhänt, varm berättelse om en ung människas sökande efter mognad och kontroll.

_______________

Betyg: 3

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar