fredag 30 december 2011

Raines dagbok - Raine Gustafsson


Citat från Sverker Lenas recension i DN 2010-10-21:
"Den som fortfarande ändå anser att hemlöshet ska förklaras med bristande arbetsmoral eller skötsamhet borde läsa Raines dagbok, som snabbt slår hål på villfarelsen att bara medelklassen skulle vara tvungen att livspussla. Raine Gustafsson jobbar jämt, även om arbetsuppgiften att överleva dagen inte ger någon SGI att tala om."

Bokens baksidestext:
Våren 1998 kom Raine Gustafsson - hemlös, tämligen nyfrigiven och synnerligen orakad - in på Situation Sthlms dåvarande redaktion med en plastkasse i handen. Där i låg ett välfyllt, handskrivet kollegieblock. Sedan den dagen har Raine Gustafsson publicerat sin dagbok i Situation Sthlm och inte missat en deadline, oavsett var han sovit, om han sovit, hur eller var i Stockholm han befunnit sig.

Det som började - och alltjämt börjar - med prydligt handskrivna versaler i ett kollegieblock har nu, efter tolv år och etthundratrettiotre publicerade dagböcker, blivit en bok. Raines Dagbok är ett unikt dokument, en skildring av Raine Gustafsson, av Stockholm, av tillvaron och verkligheten som den ter sig för någon som inte har en egen dörr att stänga till sitt liv.

2005 tilldelades Raine Gustafsson svenska PEN-klubbens Bernspris för sina dagböcker. En del av motiveringen löd: "För sina glödande rapporter från en kylslagen huvudstad, där de hemlösas nätter är långa. Ett Stockholm som annars bara skildras av reportrar på tillfälligt besök".

Välkommen dit.

_______________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar